Jeśli masz pytania, zapraszamy do kontaktu z naszymi ekspertami - jesteśmy dostępni od poniedziałku do piątku
w godzinach 8:00-17:00 pod numerami telefonów +48 730 005 733 / +48 690 012 220 i pod adresem e-mail sklep@bigbag24.pl  

Resztki kuchenne, czyli śmieci, które stanowią największy procent domowych odpadów, można z powodzeniem wykorzystać ponownie. Kompost to najlepszy rodzaj nawozu, w dodatku ekologicznego. Ich segregację ułatwią worki kompostowalne. Przeczytaj, czym się charakteryzują i dlaczego warto je mieć w swoim domu.

Czym są worki kompostowalne?

Aby worek mógł uzyskać miano kompostowalnego, musi spełnić restrykcyjne normy narzucone przez Unię Europejską. Warunkiem jest to, aby w 90% rozłożył się w ciągu pół roku. Ponadto, w ich składzie nie mogą być obecne żadne metale ciężkie.

Największymi zaletami worków kompostowalnych są:

  • szybki rozkład, co czyni je przyjaznymi dla środowiska,
  • przystępna cena,
  • duży wybór rozmiarów i kolorów,
  • ulegają rozdrobnieniu w obróbce biologicznej,
  • nie zawierają w składzie niebezpiecznych dla zdrowia substancji,
  • ograniczają zjawisko efektu cieplarnianego,
  • razem z odpadkami typu bio tworzą wartościowy kompost.

Jak rozpoznać worek kompostowalny? Te rodzaje worków wykonane są z naturalnego surowca, głównie z celulozy, skrobi ziemniaczanej lub białek roślinnego pochodzenia. Na produkcie powinien znajdować się napis “Ok compost”, “Ok compost home” lub “sadzonka”. Dobrym wskaźnikiem jest także znaczek normy EN 13432, ISO 17088, a także ASTM D6400.

Produkcja worków kompostowalnych wiąże się ponadto z mniejszym zużyciem wody oraz energii elektrycznej. 

Co można wrzucać do worków na bioodpady?

Prawidłowa segregacja odpadów pozwoli na stworzenie wysokiej jakości nawozu do roślin, warzyw i owoców. Dlatego warto wiedzieć, czego nie powinno wyrzucać się do worków na odpady bio.

Do worków na bioodpady można wrzucać:

  • obierki po warzywach,
  • pozostałości owoców,
  • skorupki jajek,
  • rośliny doniczkowe,
  • zwiędłe kwiaty,
  • resztki jedzenie (poza mięsem),
  • fusy po kawie i herbacie.

Do worków na bioodpady nie można wrzucać:

  • kości zwierzęcych,
  • ziemi,
  • kamieni,
  • resztek mięsnych,
  • odchodów zwierząt,
  • oleju jadalnego. 

Worki biodegradowalne a kompostowalne 

Wiele osób uważa, że worki kompostowalne i biodegradowalne są tym samym produktem. Nie jest to jednak prawda. Co ciekawe, coś, co określane jest mianem kompostowalnego zawsze jest biodegradowalne, ale odwrotnie nie zawsze. Opakowania, które mają oznaczenia jako ulegające biodegradacji, rozkładają się pod wpływem określonych czynników, w tym wilgotności, temperatury, dostępności tlenu i mikroorganizmów. W przeciwieństwie do worków kompostowalnych nie ulegają szybkiemu rozkładowi, gdy są zakopane pod ziemią.  Co więcej, worki nadające się do kompostowania można bez problemu wyrzucić do odpadów zielonych (worki biodegradowalne do kontenera na śmieci zmieszane). 

Warto pamiętać, że rozkład worków biodegradowalnych wiąże się z uwalnianiem do środowiska mikroplastiku, czego nie obserwuje się podczas rozpadu worków nadających się do kompostu.