Worki parciane, czyli popularne parcianki zyskują coraz więcej zastosowań. Są używane nie tylko w gospodarstwie domowym, ale także ogrodnictwie, rolnictwie i budownictwie. Sprawdzą się również jako worki na kompost, ponieważ wykonane są z biodegradowalnych materiałów. .
Zalety stosowania worków parcianych
Worki parciane są ekonomicznym rozwiązaniem zarówno dla klientów indywidualnych, jak i firm. Są trwałe, mocne i można je wykorzystywać wielokrotnie. Najczęściej wykonywane są z juty, czyli włókna łodygowego pochodzącego z roślin uprawianych głównie w Chinach i Bangladeszu. Niekiedy, worki parciane tworzy się z bawełny (najczęściej jako ekologiczne torby na zakupy spożywcze).
Juta to przede wszystkim świetne rozwiązanie dla środowiska. Jej pozyskanie wymaga niskiego zużycia wody, a samo tworzywo jest biodegradowalne. Wyniki badań nad tym naturalnym materiałem, wykazały, że juta oczyszcza powietrze poprzez pochłanianie dwutlenku węgla.
Worki parciane dostępne są w wielu rozmiarach, co sprawia, że ich pojemność można dobrać indywidualnie do swoich potrzeb. Cena pojedynczego worka uzależniona jest właśnie od objętości i zaczyna się już od kilkunastu złotych w górę.
Do czego wykorzystywać worki parciane?
Z uwagi na ekologiczny i biodegradowalny materiał, worki parciane można z powodzeniem stosować w ogrodnictwie podczas sprzątania ogrodu (gałęzi i liści, koszenia trawy itp.). Będą idealne do kompostowania. Sprawdzą się także do przechowywania większej ilości ziemniaków, piasku, warzyw, opału na zimę lub innego materiału opałowego.
Worki parciane w gospodarstwie domowym
Worki foliowe, które od lat wykorzystywane były w masowych ilościach przez gospodynie domowe, powoli odchodzą do lamusa. Bywało, że podczas jednych zakupów używanych było nawet kilkanaście worków foliowych, do których osobno pakowało się każdy rodzaj warzywa, owocu i innych produktów spożywczych. Wprowadzenie torebek parcianych, wielokrotnego użytku, pozwoliło na ograniczenie użycia plastiku, który rozkłada się z ziemi nawet kilkaset lat.
Torebki parciane z uchwytami są coraz częstszym widokiem w polskich sklepach. Po złożeniu zajmują niewiele miejsca, można prać je w pralce i mają dużą siłę udźwigu. Dobrym rozwiązaniem jest zakup kilku egzemplarzu, osobno na produkty mięsne, osobno na warzywa i owoce, pieczywo itp. W ten sposób ogranicza się konieczność pakowania produktów w szkodliwe dla środowiska worki foliowe, co może stopniowo wyprzeć je z rynku. Aby rozwinąć w sobie dobry nawyk noszenia torebek parcianych, wystarczy po każdym wypakowaniu zakupów, złożyć je w kostkę i schować do torby, w której trzyma się portfel. Pojedyncza parcianka to koszt kilku, maksymalnie kilkunastu złotych, a może posłużyć nam nawet przez kilka lat.